Het terrein waarop de Lokhorstkerk staat, grenzend aan de Pieterskerk, was in de middeleeuwen eigendom van de graven van Holland. Daar werd onder meer Floris V geboren. In de 16e eeuw stond hier het Huis Lockhorst, van de familie die verbonden was met het Kasteel Lockhorst in Leusden. Rond 1600 werd dit huis gesloopt en werd het terrein verkaveld voor de verkoop.

De Waterlandse Doopsgezinde Gemeente kocht in 1613 en 1638 enkele percelen. In dat laatste jaar begon de bouw van de kerkzaal, die in 1648 alweer werd uitgebreid. In 1859-60 vond een verbouwing van het interieur plaats onder leiding van stadsarchitect J.W. Schaap. Daarbij werden onder meer zeldzame gietijzeren kolommen en opengewerkte tudorbogen toegevoegd. Het uit 1774 daterende orgel verhuisde toen van de westelijke muur naar de zuidwand, tegenover de preekstoel.

Oorspronkelijk stonden voor de kerk een kosterswoning en een koffiehuis. Daardoor ging de kerk schuil achter niet-religieuze gevels: het werd een schuilkerk, of eigenlijk een verscholen kerk.

Koop een boek, steun de reparatie van de Lokhorstkerk!
Al bijna 400 jaar staat de Lokhorstkerk in het hart van de Leidse binnenstad. Dat is een boekje waard!
In het najaar van 2022 zal bij uitgeverij Ginkgo een kleurrijke publicatie van circa 70 pagina’s verschijnen, samengesteld onder leiding van Monique Roso, ervaren journalist en tekstschrijver en al 25 jaar betrokken bij de Leidse Open Monumentendagen. In korte, rijk geïllustreerde hoofdstukken wordt de geschiedenis verteld van de Lokhorstkerk: de sporen van het grafelijke hof, de rol als schuilkerk, de grote verbouwing van 1860, en de historie van de Doopsgezinde en Remonstrantse gemeenten die de kerk nu gebruiken.
De opbrengst van dit boek is bestemd voor de noodzakelijke reparatie en verduurzaming van de Lokhorstkerk. De prijs zal €15,00 bedragen; bij bestelling vooraf ontvangt u een korting van €2,50 per exemplaar. Stuur vóór 11 September een e-mail naar info@lokhorstkerkleiden.nl 2022 met uw naam en het gewenste aantal exemplaren.